Ekran listy informacji
Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi
Lista informacji
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu odkwaszania.
Akapit nr 1 - brak tytułu
Tytuł:
|
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu odkwaszania.
|
Sprawa:
|
Prawodawstwo wspólnotowe określa dozwolone praktyki enologiczne i ograniczenia przy produkcji wina. Obowiązkowi zgłoszenia podlegają takie zabiegi jak: wzbogacanie, odkwaszanie lub słodzenie.
Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia wzbogacania, odkwaszania i słodzenia, należy składać w Wojewódzkim Inspektoracie JHARS właściwym ze względu na miejsce wyrobu wina.
Odkwaszaniu mogą być poddawane świeże winogrona, moszcz winogronowy, moszcz winogronowy w trakcie fermentacji, młode wino w trakcie fermentacji oraz wino. Odkwaszanie win może być przeprowadzone wyłącznie do poziomu 1 g/l wyrażonego jako kwas winowy. Odkwaszanie odbywa się tylko w przedsiębiorstwie produkującym wino i tylko w strefie uprawy winorośli, gdzie zbierane były świeże winogrona. Szczegóły dotyczące każdej czynności odkwaszania należy odnotować w rejestrze.
|
Podstawy prawne:
|
art. 37. ust. 1. ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r., poz. 859 t.j.), zał. VIII rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007.
|
Miejsce składania dokumentów:
|
Sekretariat
tel: 68 325 30 62
fax: 68 325 30 62 wew. 30
e-mail:
e-PUAP: /wijhars_zgora/skrytka
|
Wydział prowadzący sprawy:
|
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra
tel: 68 325 30 62 wew. 24
|
Wymagane dokumenty:
|
Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu odkwaszania.
|
Forma zgłoszenia:
|
Wypełnione „Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu odkwaszania” należy złożyć do WIJHAR-S w Zielonej Górze najpóźniej drugiego dnia po przeprowadzeniu pierwszego procesu w danym roku winiarskim.
|
Opłaty:
|
Brak.
|
Sposób załatwienia sprawy:
|
Wyznaczony Inspektor przeprowadza kontrole prawidłowości prowadzenia procesu odkwaszania.
|
Wydział odpowiedzialny
za załatwienie sprawy: |
Wydział Kontroli
ul. Bohaterów Westerplatte 11, 65-034 Zielona Góra tel : 68 325 30 62 wew. 24
|
Załączniki
Pobierz dane XML Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu odkwaszania. Drukuj informację Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia zabiegu odkwaszania.
Rejestr zmian
Podmiot udostępniający informację: | Podmiot udostępniający informację: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze |
||
---|---|---|---|
Osoba, która wytworzyła informację: | Osoba, która wytworzyla informację: Jarosław Ławrynowicz |
Data wytworzenia informacji: | Data wytworzenia informacji: 2017-03-30 |
Osoba, która odpowiada za treść: | Osoba, która odpowiada za treść: Jarosław Ławrynowicz |
Data wprowadzenia do BIP | Data wprowadzenia do BIP 2017-03-30 13:22:48 |
Wprowadził informację do BIP: | Wprowadził informację do BIP: |
Data udostępnienia informacji: | Data udostępnienia informacji: 2017-03-30 13:25:08 |
Osoba, która zmieniła informację: | Osoba, która zmieniła informację: |
Data ostatniej zmiany: | Data ostatniej zmiany: 2019-03-08 11:54:40 |
Artykuł był wyświetlony: | Artykuł był wyświetlony: 2220 raz(y) |